tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Jericoacoara

12.11.07

Toissaviikonloppuna olimme paratiisirannalla, Jericoacoarassa. Jericoacoara on turistien suosima idyllinen pikkukylä keskellä dyynejä ja samalla keskellä ei mitään. Fortalezasta Jeriin pitää matkustaa bussilla 6 tuntia, jonka jälkeen kuljetaan tunnin verran kuorma-auton lavalla pitkin hiekkaista pikkutietä, dyynien keskellä sekä välillä meren rantaa pitkin pieneen kylään. Kadut ovat kapeita ja varsinaista tietä ei ole missään, on vain hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa ja täten kadutkin ovat vain hiekkaa.

Jerin ranta ei itse asiassa ole mikään unelmaranta. Hiekka on osiltaan isokiteistä, eikä niin hienojakoista kuin esimerkiksi Fortalezan rantojen hiekka. Ranta on tosin unelma purjelautailijoille. Kylä sijaitsee lahden poukamassa, joten aallot eivät ole niin suuria kuin silloin kun Atlantti vyöryttää aallot suoraan rantaan. Pienen ajomatkan päässä pääsee myös avomerelle, jos surffaamaan on päästävä. Surffausta pystyy kuitenkin harrastamaan pitkin koko Brasilian monen tuhannen kilometrin pitkää itärantaa. Pääasiassa Jericoacoara on siis juuri purjelautailulle otollinen paikka.

Ensimmäinen tunnelmamme Jeristä oli pettymys. Kylä on todella kaunis, mutta turistien rahan pystyy aistimaan joka puolella. Suurin osa liikkeistä on ulkomaalaisten omistamia ja monet ravintolat ja pikkupuodit ovat jopa liian idyllisiä ja somia ollakseen olemassa keskellä ei mitään. Toisaalta, monet käsityöläiset elävät niin sanotusti unelmaansa: muissa kylissä tai kaupungeissa olisi mahdoton saada vastaavanlaiset pikkuliikkeet kannattamaan.

Jerissä kaikki on järjestäen tuplasti kalliimpaa. Kun kookospähkinäjuoma on Fortalezassa realin, Jerissä se on kaksi. Korumyyjiä on rannalla paljon ja rauhassa saa olla maksimissaan vartin, ennen kuin joku on vieressä hokemassa kuinka kaunista sitä taas ollaan. Yöelämässä törmää väistämättä ulkomaalaisiin. Onnistuttiin sentään tapaamaan muutama paikallinenkin.

Tiedättehän Forrón? Se suhteellisen menevä tanssi, jossa latinot laulavat kappaleita, jotka kaikki kuulostavat samalta ja joka ikisestä jenkkibiisistä on tehty portugalinkielinen coverversio. Miehet ja naiset tanssivat keinuttaen lantioitaan ja laulavat täysin tunteettomasti kappaleen toisensa perään saman rytmin soidessa taustalla. Paras adjektiivi kuvaamaan forróa on mauton. Forró on mautonta. Menetin Jerissä Forróneitsyyteni New Yorkista kotoisin olevalle Chrisille. Tanssin kolme biisiä. Säälittävää. Pitää korjata asia ja lähteä forrójuhliin etsimään paiksu tanssikaveriksi. Päivän mietelause: ”Älä lukitse forrólta ovea, vaan päästä se sisään.” Kuvassa forron jãlkeinen aamunkoitto.

Päätimme ottaa Jerissä buggyajelun, sillä suomalainen Harri suositteli meille sitä. Hänen mielestään kolmen kuukauden Brasilia-aikanaan se oli lähes parasta, mitä hän on nähnyt. Ajelu oli kallis, 100 realia (noin 40€), mutta kestää koko päivän. Buggylla ajetaan ensin tunti rantaa pitkin, missä tuulee niin lujaa, että hiekka lentää suoraan silmiin, suuhun, ihoon, jää kiinni ja SAT-TUU. Hiekkakin on kiveä ja jos kiven heittää päin, se sattuu. Eittämättä. Sitten pysähdytään puulle, joka kasvaa vinoon. Pysähdyksen funktio jäi epäselväksi, mutta kun turistit kuvasivat puuta, niin kuvasimme turisteja. Tiia yritti ottaa yhden puusta, mutta puusta näkyy vain puolet.

Ettette unohda kuinka ihhis mã oon.

Harrin väittämä avautui meille vasta rannan jälkeen. Ajoimme sisämaahan päin ja ohitimme muutaman kalastajakylän ja päädyimme laguunille. Vesi oli kirkasta, lähes makeaa ja pulikoimme vedessä. Leikin kahden lapsen kanssa sukellus- ja käsilläseisontaleikkejä ja oli hauskaa! Ajoimme seuraavalle laguunille ja näimme paljon hevosia ja aaseja matkalla. Toinen laguuni oli yhtä kaunis ja vietimme monta tuntia vain makoillen ja uiden. Takaisintulomatka ajettiin eräänlaisen tundran sekä dyynien läpi. Jos tundraa katsoisi kuvasta, ei pystyisi päättelemään, onko kuvassa kylmä vai kuuma. Dyynit olivat valtavia ja roikuimme ja pompimme buggyn takana. Maisemat olivat upeita! Aurinko alkoi jo laskeutua ja saavuimme takaisin Jeriin. Auringonlasku mereen dyynin päältä katsottuna on ehdottoman romanttista, vaikka hiekka piiskoo selkään. (Jeri on muuten hyvä kutulomalaisille!)

Kävimme syömässä ravintola Na casa delassa. Ruoka oli uskomattoman hyvää! Söimme perinneruokaa: aurinkokuivattua lihaa, riisiä maitoliemessä, papuja ja muussattua kurpitsaa. Ehdottoman paras ateria tähän mennessä. Söimme itsemme superähkyyn.

Kolmen päivän aikana aloimme viihtyä Jerissä ja silloin pitikin jo lähteä takaisin Fortalezaan. Matka takaisin oli uskomaton. Lähdimme 22.30 kuorma-autolla, ajaen pitkin hiekkarantaa. Auto kolisi, keinui ja pomppi pitkin rantaa ja kuski kaahasi dyynejä pitkin. Pelotti, mutta piti vain luottaa, että kuski ei saa isoa kuorma-autoa kaatumaan ajaessaan kummulta toiselle. Joka puolella oli pilkkopimeää ja tähdet näkyivät yhtä kirkkaasti kuin Saharassa (olen ollut siellä ja nähnyt sen tähtitaivaan, yhtä uskomaton!). Meren pystyi kuulemaan, haistamaan ja maistamaan. Väki taisi olla väsynyttä kuin myös mykistynyttä. Kolmekymmentä ihmistä istui hiljaa ja kuunteli matkantekoa. Siinä hetkessä mietin, miten kaukana olenkaan Suomesta. Tällainen ei olisi koskaan mahdollista Suomessa. Mieleeni tuli hetki, kun kerran Lapissa lapsena lähdin hiihtämään pimeällä muiden edeltä kohti majapaikkaamme ja tietenkin hiihdin väärään suuntaan. Latu vain jatkui ja jatkui monia kilometrejä ylöspäin ja olin hiestä märkä ja pelotti. Pysähdyin kuuntelemaan ääniä keskellä metsää, enkä kuullut muuta kuin talvisen metsän huminan. Olin yksin tähtitaivaan alla enkä tiennyt minne mennä. Lopuksi tajusin laskea takaisinpäin latua ja vihdoin tuli vastaan joku, jolta kysyä itku kurkussa neuvoa. Mutta siellä ylhäällä se hiljaisuus oli samanlainen. Keskellä ei mitään –hiljaisuus.

Takaisin Fortalezaan:
Työ jatkuu. Olen täysin rakastunut ihastuttavaan englanninryhmääni: seitsemäntoista ihanaa 6-13-vuotiasta lasta.
Monta rasavilliä poikaa, pari tyttöä jotka ovat hiljaisimpia ikinä ja muutama todella hyvä oppilas. Jade on sympaattinen tyttö, joka oppii kaiken hetkessä. Allana ja Helen ovat siskokset, jotka puhuvat niin hiljaa, etten ikinä kuule mitä he sanovat ja he ovat niin suloisia. Edmilson on rohkea 7-vuotias etuhampaaton poika ja hänen veljensä Danilo ei juuri puhu, muulloin kun on ihan pakko. Heidän serkkunsa Juliana on hyväkäytöksinen ja pisamanaamainen tyttö. Wesley ja Cleiton oppivat hitaasti ja touhuavat tunnit aina kaikennäköistä muuta ja yrittävät häiritä tuntia keräten huomioita. Gleiciano osaa jo kaiken, mutta hän haluaa kuunnella ja oppia kaiken mahdollisen. 13-vuotiaat Breno, Bruno ja Naildon rakastuivat välittömästi pikkusiskooni, kun näytin hänestä kuvan. He haluavat tulla Suomeen tapaamaan häntä. Dionglis ja Wesley 2 aloittivat kurssin myöhässä ja ovat yleensä aika pihalla aiheesta kuin aiheesta. Jonas on reipas 10-vuotias ja hänellä on rytmi veressä. Hän on aina hyvällä tuulella, hyräilee yleensä jotain ja askel taipuu hyräilyn mukana. Francisco ja Jonas ovat erottamaton tiimi ja auttavat aina toisiaan. José Alexista luulin, että hän on todella hyvä, mutta koe paljasti totuuden… Rangelia ei ole näkynyt moneen viikkoon ja João joutui lopettamaan tuntemattomasta syystä.

Täällä on muuten nimienanto lähtenyt näpistä. Siis todella lähteny näpistä. Näillä ihmisillä on ihan outoja nimiä. Tiian espanjanluokalla on poika, jonka nimi on Johnlennon. Yhteenkirjoitettuna.

Nykyään minulla on työparina piirustuksessa ja satutunneilla Adriana, joka ei puhu ollenkaan englantia. Tulemme hyvin toimeen ja portugalini on kehittynyt niin hyvin että saan sanotuksi kaikki asiat mitä haluan sanoa. Voin lähes sanoa, että puhun portugalia. Yleisimmät verbit joita käytän: achar=olla jtkn mieltä, estar/ser=olla-verbit, poder=voida, saber=tietää, osata. Näillä pärjää monen lauseen verran, hehhee.

Tiedoksi: puhelimeni tippui maahan ja näyttö pimeni. Kaikki puhelinnumerot ovat puhelimen muistissa, joten minulla ei ole enää kenenkään numeroita lukuun ottamatta muistikapasiteettini sisällä olevia numeroita. V****taa.

Viime lauantaina olimme ensimmäisen kerran capoeiran rodassa! Tão ótimo! Roda pidettiin Beira Marilla, joka on Fortalezan pitkä rantakatu. Siellä turistit pällistelivät meitä ja berimbau soi. Ja tänään saapuivat Aurinkomatkojen ensimmäiset 200 turistia… Jatkossa siis pitää varoa, milloin puhuu suomea ja valkoisten ryöstely lisääntyy, kun turistikausi alkaa. Masentavaa.

Nyt tänne tuli pikkupoika, jonka isä kuoli just. Morjes

Tunnisteet:

5 Comments:

Blogger paula karmiva said...

Ai ai ai.... Kuulostaa ihanalta. Tuli lukiessa kauhee ikävä sua ja kauhee kaiho päästä jonnekin kauas...Tosin tänään on kaunis päivä Suomessakin -vaikka marraskuuta vihaankin, niikuin asiaan kuuluu- sataa lunta, maa on Helsingissäkin valkoinen, juon glögiä ja tein joulukortteja:) Lähetä osoittees niin laitan sullekin yhden, kaikella rakkaudella tehdyn XD
Kävin katsomassa Fritz Langin Metropoliksen sunnuntaina, tänään vuorossa Nosferatu.
Kestä sinä kuumuutta, minä kylmyyttä! (Öisin 3 peittoa, sukat ja fleecetyyny lämmikkeenä peiton alla)

Hei hei Iitukka,
Pauliinus

12:38 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

heissan, mun tuli myös kova kova ikävä! tuossa kuvassa sulla on muuten mahtava pitkä tukka! näytät jotenkin hämmentävän aikulta tai multa (siis en tarkoita, että mulla olis mahtava pitkä tukka..enemmänkin lyhyt nykyään).pus o kram, ak

8:25 ap.  
Blogger pihkaonreteejuttu said...

pitãnee sitten leikata tukka... nowitsiwitsi

cygim, osoite lõytyy padc:n kotisivuilta, kay sa siella kun sulla on kuitenkin nopeempi netti... kiitos hehee!
tehtiin tanaan lasten kanssa joulukortteja askartelussa! tuli hienoja.
tchau!
--iita

10:35 ip.  
Blogger Odelma said...

Siis, niin kuin Ak:lle mullekin tuli mieleen että näytät siskoltasi. Mun mielestä Aikulta. Oot lisäksi ihan blondi! Jos oisin sun äiti niin oisin sairaan ylpeä susta. Oon kyllä ystävänäkin. Onks nyt muka jo aika askarrella joulukortteja? Ihan kun oisin kuukauden muiden ajasta jäljessä. Paitsi, askarteluohjaajien pitää aina olla askel edellä muita. Vähän niinkun musiikinopettajienkin (joululauluharkat, tiäksää).

Ome

11:39 ip.  
Blogger SP said...

Moikka Iitu!

Terkkuja pimeydestä=)
..täältä Rännän ja Loskan
valtakunnasta!
Päivi heitti sellasen
kommentin, että sä olisit
voinu ryhtyä toimittajaksi!
Toivottavasti siellä on
edelleen kaikki hyvin ja
olo mukavaa! Halit
SP

5:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home